Talent-ontwikkeling

Talent-ontwikkeling

‘Ik zit prima in mijn werk maar wat is de volgende stap?’ of ‘voor mijn gevoel zit ik op een rotonde in mijn loopbaan en mis ik de uitdaging’.

Mensen zijn lerende wezens en zijn in staat om zich te ontwikkelen. De achterliggende drijfveer om nieuwe uitdagingen aan te gaan kan van mens tot mens verschillen. Een drijfveer kan zijn dat mensen aan het eind van hun loopbaan niet willen constateren dat ze kansen hebben gemist. In onze westerse prestatiecultuur met een calvinistische werkethiek is het gebruikelijk dat je je talenten goed gebruikt. In dat kader zou past ook het begrip ‘employability’, het levenslang leren.

Je zou ‘talent kunnen omschrijven als ‘het natuurlijk vermogen om iets goed te doen’. Als je talent hebt dan betekent dit echter niet dat je er al goed in bent. Je moet talent ontwikkelen; door op muziekles te gaan leer je goed piano spelen. Hoe word je je bewust van je talenten? Dat kan bijvoorbeeld omdat anderen zeggen dat je ergens goed in bent of dat bepaalde taken je voldoening en energie geven.

Met het programma ‘talent-ontwikkeling’ gaan we op zoek naar de talenten die een persoon heeft. Ten eerste gaat het om bewustwording van het feit dat je bepaalde talenten hebt. Gesprekken, testen, feedback staan ter beschikking om een helder beeld van de talenten te krijgen zodat de kandidaat zich bewust is. De volgende fase is dat we uit de talenten iets kiezen wat relevant is voor de levensloop. Niet al je aangeboren talenten zijn nuttig. Je gaat je dus focussen.

Wat past er in mijn levensloop en waar haal ik op de langere termijn voldoening uit? Dat bepaalt de richting waarin je gaat bewegen.

Podcast