Studie & beroepskeuze

Studie & beroepskeuze

Eindexamen in zicht en dan? 'Ik zou écht niet weten wat ik moet gaan doen' of 'ik heb in principe voor een studie gekozen maar wil dat er iemand met me meekijkt of dit de goede keuze is'.

Jongeren worden op steeds jongere leeftijd gedwongen om een keuze te maken voor een beroepsveld. Het probleem is dat velen zich geen voorstelling kunnen maken van wat een bepaald beroep in de praktijk voorstelt. Dat kan ertoe leiden dat de gekozen opleidingsrichting niet bevalt, of dat het simpelweg met de studie niet lukt.

De keuze van een studie en beroep gebeurt meestal op basis van een mengeling van motieven, interesses en capaciteiten. Een studieberoepskeuze bij Bokslag onderscheidt zich van de gebruikelijke testen doordat we proberen om een punt in de toekomst te zetten dat gebaseerd is op persoonlijkheid en capaciteiten. Als we weten vast te stellen in wat voor type functie we de jongere op termijn zien werken dan is de route die naar dat punt leidt gemakkelijker te maken.

Studie- en beroepskeuze advies begint met een gesprek met de jongere, al of niet met zijn of haar ouders. Aan de hand van dit gesprek wordt een testprogramma vastgesteld. De interesses en drijfveren worden onderzocht en samen met het persoonlijkheidsprofiel krijgen we dan een goed beeld. Gecombineerd met onderzoek naar capaciteiten en vaardigheden kan een afgewogen studieadvies worden gegeven. Indien gewenst kunnen de ouders bij de nabespreking aanwezig zijn.

In de schriftelijke rapportage wordt een aantal mogelijkheden genoemd die de jongere zelf verder moet onderzoeken zodat met de aangereikte handvatten zelf een keuze wordt gemaakt. Zijn er na verloop van tijd nog vragen dan is het niet ongebruikelijk dat er weer een gesprek met de adviseur volgt.