Artikelen

Geven maakt gelukkig

  • di, 04 jan 202214:46

  Van geven word je gelukkig In onze nieuwsbrieven komen onderwerpen ter sprake die we in onze adviespraktijk tegenkomen. Deze keer: waarom kunnen we zo slecht ontvangen en voelen we ons gelukkig als we kunnen geven? In ons brein wordt het geluks-centrum geactiveerd als reactie op geven.

Lees verder

waarom zijn we allemaal zo gestresst?

  • ma, 30 mrt 202014:33

We leven in een land dat tot de top vijf van gelukkigste landen behoort. En toch vallen er mensen uit ten gevolge van stress. een psychologische beschouwing.

Lees verder

Angst

  • ma, 30 mrt 202014:15

door het coronavirus zijn veel mensen angstig geworden; een psychologische beschouwing

Lees verder

Hoe ga ik om met mijn leidinggevende?

  • vr, 05 jan 201820:18

In onze bulletins stippen we onderwerpen aan die te maken hebben met het werkveld van Bokslag; mensen in relatie tot hun werk. Het betreft onderwerpen die in de gesprekken met onze relaties naar voren komen. Eerder schreven we onder andere over de onderwerpen als employability, werkethiek e.a.

Lees verder

Protestantse werkethiek

  • vr, 05 jan 201820:15

Werkethiek heeft te maken met de drijfveren van de mens oftewel de vraag: ‘waar kom jij je bed voor uit?’ Mensen komen niet zomaar in beweging. Bewegen kost energie en als daar geen doel en resultaat tegenover staat dan is het verspilling. Zonder al te diep op allerlei motivatietheorieën in te gaan zou je kunnen zeggen dat er twee soorten drijfveren zijn: de materiële- (eten, hypotheek, zekerheid) en de morele drijfveren.

Lees verder

Slimme onhandige mensen

  • vr, 05 jan 201820:10

‘Hoe komt het dat slimme mensen soms zo onhandig zijn?’

Lees verder

Geluk

  • vr, 05 jan 201820:09

In onze nieuwsbrief proberen we altijd in te haken op een aspect dat we in onze adviespraktijk tegenkomen. Als we mensen vragen naar hun ambities dan horen we regelmatig dat ze ‘gelukkig’ willen zijn. De vraag is echter wat daarmee bedoeld wordt. Geluk is een gevoel dat per individu verschilt.  Het is zoals de Romeinse keizer Marcus Aurelius definieerde: ‘het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten’.

Lees verder

Populisme

  • vr, 05 jan 201820:01

In deze nieuwsbrief dit keer geen voorbeeld uit de praktijk van Bokslag maar een korte beschouwing over een actueel thema; ‘het populisme’. Populisme komt van het Latijnse ‘populus’, dat “volk” betekent. Populisten pretenderen dan ook uit naam van het volk te spreken. 

Lees verder

Employability

  • zo, 10 dec 201717:18

Het begrip employability duikt de laatste tijd in toenemende mate op als er gesproken wordt over de flexibele inzet van personeel. ‘Waar komt deze term vandaan’ en ‘wat is de waarde van employability in de praktijk?’

Lees verder