Wandeltocht

Zingevingswandeltocht

Al wandelend tot jezelf komen en zaken op een rijtje zetten. Een coach die luistert, die de juiste vragen stelt en zo helpt om structuur aan te brengen. Daarnaast een moment van rust, het weg zijn van de waan van alle dag.

Voor wie bestemd?
We leven in een jachtige wereld en er worden allerlei dingen van ons verwacht. Tijd voor bezinning is er nauwelijks. De vierentwintig-uurs economie maakt dat de rustpunten in het leven, die vroeger gebruikelijk waren, thans zijn verdwenen. Soms zijn er vragen vanuit het verleden die op de achtergrond knagen waar je ooit wel eens tijd voor wilt nemen om op te lossen, kortom, je zou wel eens een time-out willen nemen, een rotondemoment in je leven waarop je alles eens ordelijk op een rijtje zet. Jarenlang heb je de gedachten gehad dat het er ooit wel eens van zou komen dat je een time-out zou nemen maar tot op heden is het bij dat goede voornemen gebleven. Door in een rustige omgeving te wandelen en voor-je-uit-te-praten breng je structuur aan in je gedachten. De meerwaarde van de coach is dat deze een spiegel voor kan houden en structuur kan bieden. De impact van een zingevingswandeling is vergelijkbaar met meerdere coachings-sessies. Er wordt weleens gevraagd: moet ik dan de hele dag praten? Nee natuurlijk niet; als je een moment voor jezelf wilt hebben dan is dat altijd mogelijk. Gesprekken ontwikkelen zich op een bepaalde manier, afhankelijk van de persoonlijkheid en de omstandigheden. Juist het ontbreken van een strakke agenda maakt dat de gedachten de vrije loop kunnen nemen en dat veel zaken, die in het onderbewuste leven, naar boven komen. De coaches hebben naast een psychologische achtergrond een ruime levenservaring en kunnen over diverse onderwerpen op niveau van gedachten wisselen. Het is niet ondenkbaar dat er zich emotionele momenten zullen voordoen; je hoeft je voor niemand te schamen en als dat oplucht is daar alle ruimte voor. De wandelingen worden wat niveau betreft aangepast aan de deelnemer(s). Het gaat niet om het wandelen op zich maar om het feit dat je tot jezelf wilt komen en gedachten wilt ordenen. Een zingevingswandeling (of reis) kan een ijkpunt in iemands leven zijn.

Vormgeving
Voordat aan de wandeltocht begonnen wordt is er een intake die een vrijblijvend karakter heeft. Is er een klik, is er vertrouwen? Komt het beeld dat ik bij een dergelijke sessie heb overeen met hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat? Is het één op één of is het een wandeling met meerdere personen? Mijn situatie is zo speciaal, gaat het wel helpen?

Wat zijn de mogelijkheden?
Een eendaagse wandeling in een inspirerende omgeving: met een coach al pratend een wandeling maken, gedachten ordenen, een luisterend oor, een spiegel voorgehouden krijgen. Een tweedaagse wandeling met overnachting: vooral mensen die er echt even tussenuit willen zijn kiezen voor een meerdaagse wandeling. Afhankelijk van de wens wordt een route gekozen. Een zingevingsreis: met een kleine groep een voettocht naar een bestemming naar keuze (bijvoorbeeld over de Hadrian’s Wall in Engeland (5 dagen) of Wandelen in de tuin van Engeland, ‘Kent’ (3 dagen).

De coach heeft naast een behoorlijke dosis levenswijsheid een ruime ervaring in het coachen en begeleiden van mensen. In principe worden de zingevings-wandelingen door Ad Stolk begeleid. Naast hem zijn er echter een aantal coaches die ook voor dit programma ingezet kunnen worden. AdStolk (57 jaar) is als psycholoog afgestudeerd op het onderwerp ‘protestantse werkethiek’ en heeft ruime ervaring in het luisteren naar- en begeleiden van mensen. Hij is in de dagelijkse praktijk als psycholoog werkzaam bij Bureau Bokslag.